De Britse economie groeide in het derde kwartaal met nog geen procent, maar op de huizenmarkt is de gekte al weer losgebroken. Voor 2014 worden huizenprijsstijgingen tot 8 procent voorspeld.
RICS, een bedrijf gespecialiseerd in taxaties rond onroerend goed, verwacht in 2014 dat de huizenprijs in het Verenigd Koninkrijk als geheel in 2014 met 8 procent gaat stijgen als de markt op dit moment blijft zoals hij is. Dat schrijft The Wall Street Journal donderdag.
De vraag overtreft op dit moment het aanbod, mede omdat er tijdens de crisisjaren heel weinig is bijgebouwd.
In 2013 zal de huizenprijsstijging daardoor uiteindelijk uitkomen op zo’n 5 procent. In Londen stijgt de huizenprijs dit jaar zelfs met dan 10 procent.
Slecht voor economie
De vrees is dat de huidige prijsstijgingen het prille herstel van de economie uiteindelijk zullen dwarsbomen. De lonen stijgen op dit moment amper, waardoor mensen relatief veel geld aan wonen kwijt zullen zijn wat de consumptie drukt.
De kans dat banken zullen toestaan dat huiseigenaren de overwaarde op hun huis te gelde maken om het vervolgens te consumeren, zoals voor de crisis wel gebeurde, lijkt bijzonder klein.
Mocht de Britse economie mede door afnemende koopkracht wat minder gaan lopen, dan komen de nieuwbakken huiseigenaren vanwege de prijsdalingen misschien weer in de problemen.
Londen: niets aan de hand
De overheid ontkent in alle toonaarden dat er sprake zou zijn van een vastgoedzeepbel, maar afgaande op de nieuwste maatregelen, lijkt ook bij de regering inmiddels de vrees ontstaan dat de prijsstijgingen uit de hand lopen.
Twee weken geleden, op 28 november trok de Bank of England al aan de noodrem. Eerder aangekondigde maatregelen om banken te stimuleren hypotheken te verstrekken, werden ingetrokken. De 'Funding for Lending Scheme', waardoor banken goedkoper aan geld konden komen als ze dat geld zouden uitlenen, werd wat betreft hypotheken stopgezet. Alleen voor bedrijfsleningen werd het stimuleringsbeleid gehandhaafd.
Buitenlandse investeerders kopen huizen op
Daarnaast heeft de Britse overheid nog additionele maatregelen genomen om de prijsstijgingen in Londen in te dammen. De prijsstijgingen op de huizenmarkt in de Britse hoofdstad worden voor een groot deel veroorzaakt door buitenlandse investeerders die woningen opkopen. Deze investeerders hebben geen hypotheek nodig, dus bovenstaande maatregel heeft op hen geen effect.
Een nieuwe onroerendgoedbelasting vanaf april 2015 op winsten uit verkoop van vastgoed, moet buitenlandse speculanten afschrikken. Bijkomend voordeel is dat de maatregel de Britse schatkist extra inkomsten oplevert.
Lees ook
Rijke buitenlanders drijven huizenprijs in Londen op
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl